Historia i patrimoni

III Trobada d'Entitats de
Recerca Local i Comarcal del Maresme


Enguany el CENTRE D’ESTUDIS VILASSARENCS, com a anfitrió, li pertoca l'organització de la III Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarl del Maresme, que aquest any girarà al voltant del Patrimoni funerari del Maresme i que tindrà lloc al dissabte 14 de novembre de 2009 a la Bilbioteca Municipal Ernest Lluch de Vilassar de Mar (carrer Santa Eulàlia, 66-80).


Veure la situació en un mapa més gran


Programa de la Jornada (510 KB)

Diptic informatiu Trobada(438 KB)

El preu del dinar (que en el díptic no hi consta) és de 10 euros que s'hauran d'ingressar al número de comte del Centre d'Estudis Vilassarencs: 2100-4558-48-0100275140  i que haureu de confirmar l'assistència a la trobada i al dinar al 977 40 17 57 (Mercè) o al correu electrònic: merce@irmu.org abans del dia 6 de novembre.

Dinar self-service:
Amanida de pasta / Amanida d'arros / Amanida verda
Embotits variats / Fricandó / Pollastre al forn
Fruita / Pastís del III aniversari del CEV
Vi i aigua.

Programa de la Jornada

9.30 Rebuda dels participants i lliurament de les acreditacions.

9.45 Inauguració de la Jornada per part del Sr. Joan Roca, Primer Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Vilassar de Mar, el Sr. Josep Dalmases, President de la Coordinadora del Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon del Institut Ramon Muntaner i el Sr. Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs.

10.00 Ponència: Les orientacions dels dolmens catalans, a càrrec del Dr.Oriol Font i Cot.

10.45 Pausa - Café

11.15 Ponència: Les crisis de mortalitat al Maresme: Cronologia, intensitat i abast geogràfic, a càrrec de la Dra. Alexandra Capdevila i Muntadas.

12.00 -13.45 Presentació de comunicacions

El patrimoni funerari de l’antiguitat al Maresme: dades i periodització dels jaciments arqueològics a càrrec d’Enric Subiñà i Coll; David Farell i Garrigós. Centre d’Estudis Argentonins – Fundació Burriac.

Una necròpolis romana al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe (Premià de Dalt)? a càrrec de Ramon Coll i Monteagudo. Regidoria de Cultura, Ajuntament de Premià de Mar.

La funció funerària dels monestirs medievals del Maresme: Sant Pere de Clarà (Argentona) i Santa Maria de Roca Rossa (Tordera) a càrrec de Joan Bou i Illa; Joaquim Graupera i Graupera; Jaume Vellvehí i Altimira. Grup d’Història del Casal (Mataró).

El patrimoni funerari a Cabrils a càrrec de Jaume Tolrà i Ferrer. Museu Arxiu Municipal del Cabrils.

Una cripta al centre espiritual de la gent de Sant Martí d’Arenys al segle XVII a càrrec de Francesc Forn i Salvà.

Els assentaments funeraris a Sant Cebrià a càrrec de Lluís Parera i Cusí. Centre d’Estudis de Sant Cebrià.

El cementiri del Masnou, reflex del creixement d’una vila a càrrec de Marta Roig Lerones; Miquel Rico Vazquez. Museu Municipal de Nàutica del Masnou.

La necròpolis romana de Vilassar de Dalt. Resultats preliminars de la intervenció arqueològica a les pistes d’atletisme a càrrec de Lourdes Moret i Pujol; Marc Bosch de Doria. Antequem, SL – Museu Arxiu de Vilassar de Dalt.

La necròpolis romana de Vilassar de Mar a càrrec de Núria Rodríguez i Baylach; Pau Valdés i Matías. Centre d’Estudis Vilassarencs.

“Pompas funebras de Josep Capilla Vives” La comptabilitat d’un fuster de Vilassar de Mar a càrrec de Feliu Novell i Andinyac. Museu de la Mina Vella.

El cementiri de Vilassar de Mar, aproximació històrica i valors artístics a càrrec d’Alexis Serrano i Méndez. Centre d’Estudis Vilassarencs.

13.45-14.00 Presentació lliure de projectes i entitats :
- Grup Búnquers Arenys
- Fundació Ernest Lluch

14.00 Debat

14.30 Lectura de les conclusions de la III trobada a càrrec de la Sra. Carme Giménez, directora del Institut Ramon Muntaner. Parlament de cloenda de la Sra. Laura Martínez, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

15.00 Dinar

16.45 Visita al cementiri Municipal i al Museu de la Mina Vella i presentació de les actes i entrega de diplomes als assistents.

Assistència: Es prega confirmar assistència a la trobada i al dinar al número 977401757 (Mercè) o al correu electrònic (mercè@irmu.org) abans del dia 6 de novembre.